Wat zorgt ervoor dat de geschiedenis seizoensmatig of cyclisch is? Gezien het complexe karakter van de sociale wereld kunnen we aan veel factoren denken. Tijdens de vorige blog zagen we echter dat de lange cycli sterk correleren met de economische Kondratieff-golven of lange conjunctuurgolven[1]. Deze blog zal kort en eenvoudig uitleggen wat Kondratieff-golven juist zijn en in welke golf we ons momenteel bevinden. Dit is de eerste blog die ik zal schrijven in samenwerking met een kunstmatige intelligentie, genaamd ChatGPT[2]. Laat in ieder geval weten in de comments wat jullie ervan vinden!
Wat zijn Kondratieff-golven juist? Hiermee bedoelen we de lange cycli in de economische geschiedenis van de wereld. Meestal duren ze ongeveer 50-60 jaar en ze bestaan uit vier fasen: de opkomst, bloei, neergang en depressie. De theorie werd in de jaren 1920 ontwikkeld door de Russische econoom Nikolai Kondratieff[3].
Elke fase van de Kondratieff-golven wordt gekenmerkt door verschillende economische kenmerken en trends. In de opkomstfase van een Kondratieff-golf, is er bijvoorbeeld dikwijls sprake van een sterke toename van investeringen, een snelle technologische ontwikkeling, hogere winstmarges en stijgende prijzen. In de bloeifase neemt de economische groei verder toe. Hierdoor ontstaat er een hoge werkgelegenheid en hogere welvaart.
Na de bloeifase komt de fase van de neergang, waarin zowel de economische groei als de prijzen beginnen te dalen. In de depressiefase zijn er weinig investeringen, is er een laag economisch groeipercentage en hoge werkloosheid.
Vaak worden Kondratieff-golven geassocieerd met de opkomst en ondergang van verschillende economische sectoren en industrieën. De eerste Kondratieff-golf van 1780 tot 1840 werd bijvoorbeeld geassocieerd met de industriële revolutie en de opkomst van de ijzer- en textielindustrieën. De tweede Kondratieff-golf van 1840 tot 1890 werd dan weer gekenmerkt door de opkomst van de staal- en spoorwegindustrieën.
Bron[4]: Allianz Global Investors (2010). The sixth Kondratieff – long waves of prosperity. https://www.allianz.com/content/dam/onemarketing/azcom/Allianz_com/migration/media/press/document/other/kondratieff_en.pdf
De theorie van de Kondratieff-golven wordt nog steeds gebruikt als een theoretisch kader om de globale economische geschiedenis te begrijpen, hoewel niet alle economen het eens zijn over de geldigheid van de theorie.
Er zijn daarnaast verschillende meningen over in welke Kondratieff-golf we op dit moment zitten. Bovendien is er geen consensus over de preciese indeling van de golven. Algemeen wordt echter aangenomen dat we momenteel in Kondratieff-golf vijf zitten, die begon in de jaren 80 à 90 van vorige eeuw. De huidige golf wordt gekenmerkt door de globalisering en de opkomst van de informatietechnologie.
Daarom wordt deze golf vaak de "informatiegolf" genoemd. De groei en ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologieën zijn namelijk de belangrijkste drijvende kracht achter de economische veranderingen geweest. Kenmerken van de huidige golf zijn de opkomst van het internet, de digitalisering van bedrijfsprocessen en de toename van de wereldwijde handel en communicatie.
Verder zijn er echter ook economen die beweren dat we momenteel in een overgangsperiode zitten tussen Kondratieff-golf vijf en zes. De zesde Kondratieff-golf zal zich richten op nieuwe opkomende technologieën zoals biotechnologie, nanotechnologie en duurzame energie.
Voorts is het hoogst waarschijnlijk dat kunstmatige intelligentie (AI) een essentieel onderdeel zal vormen van de nieuwe Kondratieff-golf. Veel economen en experts zijn het eens dat AI één van de belangrijkste technologieën zal zijn die de economische ontwikkeling en groei in de toekomst zullen voortstuwen.
AI-technologieën bieden bijzonder veel mogelijkheden om nieuwe industrieën te creëren en bestaande industrieën te transformeren. Voorbeelden zijn slimme steden, gepersonaliseerde marketing, autonome voertuigen en geautomatiseerde gezondheidszorg. Daarenboven kan AI gebruikt worden om bedrijfsprocessen te optimaliseren en de efficiëntie te verbeteren. Hierdoor zullen bedrijven hun concurrentievermogen kunnen vergroten.
Voor deze redenen wordt AI vaak beschouwd als een belangrijke drijvende kracht achter de nieuwe Kondratieff-golf - samen met andere opkomende technologieën - die samen zullen bijdragen aan het ontstaan van een nieuwe economische orde.
[1] Kondratieff, N.D. (1926). Die langen Wellen der Konjunktur. Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik, 56, 573-609 [2] https://openai.com/blog/chatgpt. ChatGPT consulteerde de volgende bronnen: Kondratieff, N.D. (1926). Die langen Wellen der Konjunktur. Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik, 56, 573-609. Freeman, C. and Louca, F. (2001). As Time Goes By: From the Industrial Revolutions to the Information Revolution. Oxford University Press. Tylecote, A. (1992). The Long Wave in the World Economy: The Current Crisis in Historical Perspective. Routledge. Carlsson, B. (2010). The evolution of the Swedish model of innovation and its relation to the Kondratieff cycle. Journal of Evolutionary Economics, 20(2), 301-329. Perez, C. (2002). Technological revolutions and financial capital: The dynamics of bubbles and golden ages. Edward Elgar Publishing. [3] Kondratieff, N.D. (1926). Die langen Wellen der Konjunktur. Archiv für Sozialwissenschaft und Sozialpolitik, 56, 573-609 [4] https://www.allianz.com/content/dam/onemarketing/azcom/Allianz_com/migration/media/press/document/other/kondratieff_en.pdf
interessant hoor thomas ,het laat ons het hoe en waarom van de evolutie van geschiedenis beter begrijpen;
Leuk om ons kennis op deze manier bij te spijkeren! Bedankt!